Kar buz önleme, hamam ısıtma, ev ısıtma, daire ısıtma çatı ısıtma gibi birçok yerde kullanılan bir kablo çeşidir. Isıtıcı kablo rampa ısıtma kontrol sistemi, uygulama alanının en çok kar alan bölgelerine yerleştirilen duyar elemandan aldığı ıslaklık seviyesi ve yüzey sıcaklığı bilgilerini değerlendirerek sistemi çalıştıran buz dedektöründen oluşur. Sistem, ıslaklık ölçümünün yanı sıra, hava sıcaklığı kar yağma ya da don seviyesine indiği zaman çalışmaya başlar, erime tamamlandığında durur ve enerji tüketmez. Buzlanmanın önleneceği zeminde ısıtıcı kabloların zemin kaplaması altına döşenmesinin ardından otomatik sıcaklık ve nem kontrolüyle sorun güvenli olarak giderilir. Yüksek Sıcaklığa Dayanıklı Isıtıcı Kablo zemin kaplamasının (beton, asfalt, seramik vs.) 4 – 10 cm. altına yerleştirilen ısıtıcı kablolar ile ısıtılan zeminde buz oluşumu ve kar birikimi önlenir.Kablonun cinsi ve gücü, döşeme aralıkları, zeminden kaç cm. aşağıda döşeneceği, nasıl kontrol edileceği gibi hususlar tasarımın temelini oluştururlar. Sistem nem ve sıcaklık bilgisinin alındığı sensör ve programlanabilen termostattan oluşan buz dedektörü ile otomatik olarak kontrol edilmektedir.Isıtıcı kablolar sistemden alınan bilgiye göre devreye girerekyolda oluşan kar ve buzu önler. Zeminde sadece buzlanma riski oluştuğunda sistem devreye girmektedir. Sistemin kontrollü çalışması nedeniyle enerji tüketimi optimize edilir.
Isıtıcı kablo sistemi kuru soğuklarda veya buzlanma riski olmayan havalarda çalışmayarak enerji tasarrufu sağlamaktadır.

Kendini Sınırlayan Kablo

Adından anlaşılacağı gibi limitlerini zorlamayan ortama göre hareket eden bir ısıtıcı kablo türüdür. Son teknoloji ile üretilmiş olup parallel direnç yapısı mevcuttur. Kısaca bu sistemden bahsetmek gerekirse; Seri dirençli kablolar istenilen yerden kesilemezler sebebini basit devre bilgisi ile kavrayabiliriz, bu tür kablolarda dirençler seri olarak dizildiği için herhangi bir kopma olduğunda devre tamamlanamaz tamamlansa bile hedef güçten daha az bir enerji üretilir. Paralel ısıtıcı kablo grubundan olan kendini sınırlayan ısıtıcı kablo ise paralel direnç düzenine sahiptir. Paralel devrelerin en önemli özellikleri ise herhangi bir kısmında kopma gibi devreyi olumsuz etkilemesi beklenen durum oluştuğunda diğer bir koldan devam ederek devrenin tamamlanması sağlanır. Böylelikle kopukluktan meydana gelen olumsuzluk ortadan kalkmış olur, Kendini sınırlayan ısıtıcı kabloların en önemli özelliklerinden birisidir paralel yapıda olması. Her miktarda kesilebilmesi de ayrıca bir avantaj sağlar. Çünkü her ortamın, alanın uzunluğu sabit değildir ve bunlar dünyaca kabul edilen standartlarda olmayabilir. Örnek vermek gerekirse bir çatı 15 m iken başka bir çatı 35 m olabilir bu örnekleri çoğaltmak mümkündür. İşte bu durumda bu kablolar kullanıma uygun kesilebildiği için enerji sarfiyatını ve uygulama maliyetini de düşürmektedir. Kaç metre kullanılması gerekiyorsa ise o miktarlarda kesilebilir. Dizaynın güzel görünmenin önemli olduğu günümüzde çevrede fazlaca kablo olamamasından dolayı da estetik bir görünümün oluşmasına olanak sağlıyor. Kendini sınırlayan ısıtıcı kablolar bulunduğu ortama göre enerji çeker buzlu suda 2 kat enerji çekerek buzun erime süresini kısaltarak enerjinin tasarruflu sağlanmasına olanak veriyor. Gereksiz ısınma gibi maddi ve az da olsa insan sağlığını etkileyen durumların oluşmamasını sağlıyor. Kendini sınırlayan ısıtıcı kablolar günümüzde çok geniş kullanım alanına sahiptir. Genellikle endüstriyel alanlarda tercih edilen bu ısıtıcı kablo türü endüstriyel boruların ısıtılmasında, belirli bir düzeyde sıcaklık seviyesinde tutulmasında, boru üzerinde vanalarda, pompalarda, flanşlarda ısı kaybının önlenmesi için kullanılmaktadır. Terminasyon ve sonlandırma bağlantıları yapılarak dışarıdan su veya sıvı girmesi engellenmektedir. Böylelikle uzun yıllar bakım ve onarım gerektirmeden kullanıcıya rahat ve konforlu bir yaşam sunuyor.

Bu konuda Türkiye’de mühendislik firmalarından en başarılı firma Form Mühendislik’tir. 1992 yılından beri yenilikçi anlayışı ile faaliyetlerine devam etmektedir.