Yağ Isıtma Sistemleri

Ekim 17, 2020

Ayçiçek Zeytin yağı yada endüstireyel yağların ısınmasında yağ ısıtma sisteminden faydalanılır. Sıcaklığın belirli bir seviyede kalmasının gerektiği petrol veya endüstiryel ve evsel yağlarda kullanılır. Chromalox Flanşlı Daldırma tip Yağ/Petrol Isıtıcıları ile bu ısıtma işlemi gerçekleştirilir. Flanş yağın içerisine daldırılır ve flanştaki sensor vasıtasıyla istenilen sıcaklık ayarlanır. Bu yağ ısıtma işletmceiler için çok önemli olduğundan bu işi yapacak yetkin şirketler ararlar. Kullanılan flanşların kalitesi işçilik çok önemlidir. Yağ ısıtmada hangi sistemin kurulacağı yağın tütüne göre değişiklik gösterir. Isıtıcının seçilmesi çok önemlidir. Tehlikeli sahada yağ/petrol için flanşlı daldırma ısıtıcı ATEX II 2 G – EEx d II C T1 to T6 sertifikalı PN16 DN80 veya DN100 yumuşak çelik flanşlı AISI 321 kaplanmış elemanlıYüzey Güç Yoğunluğu : 2 W / sq. cmOpsiyonel sensör için hazır yuvaYumuşak çelikten yapılma, IP55 korumalı, terminal kutusu kablo girişi için iki adet rakora sahiptir. Voltaj 400 V / 3ph veya Yağ/Petrol ısıtıcıları TDG / TDG-S / TDG-SC Seramik çekirdek elemanlı ATEX “d” daldırma ısıtıtıcı, ATEX II 2 G – EEx d II C (TDG / TDG-SC) or ATEX II 2 G – EEx d II B (TDG / TDG-S) sertifikalı daldırma ısıtıcı, class T1 to T6 Ø 42.2mm kılıf ve kılıf içinde değiştirilebilir Ø 32 mm seramik çekirdekli ısıtıcı Uygulanabilr çıkış gücü 40 kW ta kadar (en yüksek yüzey güç yoğunluğu: 4 W/cm2) şeklinde olmalıdır.

Yağların yapısı gereğince akışkanlığını her daim korumaları gerekmektedir. Akışkanlığın korunması, viskozitenin doğru değerler arasında yer alması için dış sıcaklık değerlerinin yağın genel durumunu koruyacak değerler arasında yer alma kritik öneme sahiptir. Aşırı sıcak ortamlar yada aşırı soğuk ortamlar yağın genel sağlığını olumsuz etkileyebilmektedir.

Tanklarda bekleyen yağın donma yapmasını önlemek adına yağ ısıtma sistemleri kullanılmaktadır. Bu sistemler sayesinde yağın özelliğini kaybetmeden ve herhangi bir donmaya maruz kalmadan akışkanlığını koruması hedeflenmektedir. Yağın bulunduğu tanklarda değil aynı zamanda pompalanarak ilerlediği boru hatları içerisindeyken de donmasının önüne geçilmesi gerekmektedir. Bu nedenle sadece tanklarda değil boru hatlarında da önlemler alınması gerekmektedir.

Yağların belirli sıcaklık dereceleri aralığında akışkanlık özelliğini kaybetmeden yüksek verimlilik ile çalıştıkları bilindiğine göre yağları bu değerler arasında tutmak gerekmektedir. Bu düşünceyi hayata geçirmek adına yağ ısıtma sistemleri devreye sokulmalıdır. Bu sistemler yağın bulunduğu tank veya boru hatları üzerine yüksek dirence sahip kabloların yerleştirilmesi ile gerçekleşmektedir. Bu kablolardan geçen yüksek akım, kabloların bağlı bulunduğu rezistanslara ulaşarak elektrik enerjisini ısı enerjisine dönüştürmektedir. Böylelikle tank veya boru hattı ısınmaya başlayacaktır. Bu kabloların üzerine izolasyon malzemeleri ile kaplama işlemi yapılarak dış ısının iç sıcaklığı düşürmesinin önüne geçilecektir. Ayrıca en dış katmana kaplama işlemi gerçekleştirilerek montaj aşaması tamamlanmış olacaktır.

Sitemin sağlıklı çalışması adına tüm süreç dijital olarak takip edilmektedir. Elektronik kontrol ünitesi aracılığıyla anlık sıcaklık değerlerini görmeniz mümkün hale gelmektedir. Ayrıca elektronik kontrol ünitesi üzerinde bulunan değerler kısmına sıcaklığın hangi değerler aralığında olduğu verisini işleyerek sistemin devreye gireceği ve devreden çıkacağı sıcaklık değerlerini belirleme özgürlüğüne sahipsiniz. Böylelikle yağın yapısına ve özelliklerine en uygun sıcaklık değerleri belirlenmiş olacaktır.

Sistemin en büyük avantajlarından birisi de herhangi bir bakım işlemine gerek duyulmamasıdır. Uzun yıllar boyunca herhangi bir bakım işlemi gerçekleşmeden sistem bir döngü içinde çalışmaya ve yağı belirlenen dereceler arasında tutmak adına çalışacaktır.

Form Mühendislik endüstri kuruluşları için yıllardır projeler geliştirmektedir. Isıtma alanında gerçekleştirdiği sayısız projeleriyle dikkatleri üzerine çekmeyi başarmaktadır.