Boru Donma

Eylül 11, 2020

Kışların soğuk geçtiği İç Anadolunun Yüksek ve Doğu Anadolunun çoğu bölgesinde kış mevsiminde donma olayları sıklıkla gerçekleşmektedir ve bunun günlük hayata etkisi çok olumsuzdur. Şehir yaşamında soğuğu çoğunlukla olumsuz etkilerini katlanabilir seviyede görsek de çoğu yerde bu olumsuz etki yaşam kalitesini oldukça düşürmektedir. Yaşan boru donma olayı evlere su gelmesini engeller , fabrikaların çalışmasını sekteye uğratır üretimi ve yaşamı yavaşlatır. Küresel ısınmanın olumsuz etkilerindendir yazları daha sıcak olmaya başladıkça kış ayları daha soğuk geçmeye başlar. Buna küresel boyutta tedbir almak gerekirken çoğu insanın bu oluşan olumsuz duruma fazla önem göstermemesi bu olayın etkisini daha büyük bir hale getirmektedir. Her insanın aynı görüşe sahip olması zamanımızda çok zor olduğundan insanlar bireysel olarak tedbir almak zorunda kalmaktadır. Yaşanan Boru donma olaylarına mesela boru ısıtma olarak önlem alır en azından yaşadığı çevrede veya çalıştığı iş yerinde sıcaklığını muhafaza etmesi gereken maddeleri sıcak olarak tutar. Bunun için gelişmiş teknolojiler ile hizmet sunan firmalar bulunmaktadır.

Ülkemizde dört mevsimin belirgin olarak yaşanması coğrafi konumumuzun bizlere verdiği avantajlar arasında bulunuyor. Ülkemizin genel olarak kış aylarında soğuk hava dalgalarının etkisine girmesi çetin kış aylarının yaşanmasına neden oluyor. Bu durum tarımdan hayvancılığa ve üretim faaliyetlerine kadar tüm alanlarda olumsuz bir etki uyandırıyor.

Üretim tesislerinde kış ayalarıyla beraber üretimi gerçekleşen ürünlerin boru hatları içerisinde donma olayı meydana geliyor. Bu durum üretim faaliyetlerinde aksamaya neden oluyor. Üretim faaliyetlerinde yaşanan bu aksama hesaplanan üretim tarihinin gecikmesine neden oluyor. Bu durum ise çözüm ortaklarına işin teslim edileceği tarihin gecikmesine neden oluyor. Kış aylarında meydana gelen bu olumsuz durum kuruluşların hangi alanda faaliyet gösterirse göstersin işlerinde aksamalara neden olan planlanan sürecin aksamasına neden bir durumun yaşanması ortaya çıkıyor.

Boru donma olayı yaşandığında boru hattı içerisindeki sıvı veya gaz malzemenin özelliğini kaybederek kullanılmaz hale geldiği durumlarda yaşanabilmektedir. Bu gibi durumlar işletmelerin büyük zararlar yaşamasına neden olabiliyor. Akışkanlığını kaybeden ürünlerin yeterli basınç ile ilerleyememesi üretim tesislerindeki ekipmanların malzemeden yoksun kalarak arızalanmalarına yada üretim faaliyetlerinde gecikmeler yaşanmasına neden olabiliyor.

Boru donma durumunun ortadan kaldırılması için günümüzde sıklıkla kullanılan yöntem ısıtıcı kablolar yöntemidir. Bu yöntem ile ısıtıcı özelliğe sahip kablolar boru hattı üzerine monte edilerek hattın belirli bir sıcaklık değerinde tutulması sağlanır. Böylelikle dış aylarında meydana gelen kar yağışı ve don olayı boru hattı içerisindeki malzemeye herhangi bir olumsuz etki yapamaz.

Isıtıcı kabloların bağlı olduğu rezistanslar ısıtma işlevini elektrik enerjisini ısı enerjisine dönüştürerek gerçekleştirir. Bu sayede mevsim şartlarındaki olumsuz koşullar firma lehine çevrilerek üretim faaliyetlerinin kesintisiz olarak sürdürülmesi gerçekleşir. Boru hatlarına sarılan ısıtıcı kabloların üzerine yalıtım malzemeleri ile kaplama işlemi gerçekleştirilir. Bu sayede dış ortamdaki düşük sıcaklığın boru hatlarına ulaşması engellenmiş olur. Isı verimliliği açısından bu işlem oldukça önemlidir. Tüm bu süreç elektronik kontrol ünitesi tarafından otomatik olarak yönetilir. Belirlenen sıcaklık değerlerine ulaşan sistem otomatik olarak devreden çıkarak tasarruf moduna geçer.

Form Mühendislik farklı sektörlerde sıklıkla tercih edilen ısıtıcı kablolar üzerine hizmet vermektedir. Alanında uzman mühendisler tarafından çizilen projelerle işletmenizin kış aylarının olumsuz etkisiyle karşılaşması engellenerek üretim faaliyetlerinde süreklilik gerçekleştirilmiş olur.